Vindecarea slăbănogului din Capernaum – Tâlcuirea Sfântului Teofilact

Jesus cures a person suffering from palsy. Mosaic (6th)9,1-2″: Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa. (2) Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat.Cetatea Lui numeşte Capernaumul, pentru că acolo locuia. Căci Betleemul L-a născut, Nazaretul L-a crescut, dar Capernaumul îl avea pururea [mereu] locuitor al său.

Iar acest slăbănog altul este, deosebit de cel de la Ioan, căci acela era la Scăldătoarea Oilor în Ierusalim  iar acesta în Capernaum Acela „nu avea om”, iar acesta este „purtat de patru oameni” – după cum zice Marcu  oameni care îl şi slobozesc prin acoperişul casei, lucru pe care (Evanghelistul] Matei nu-l spune.

9,2b: Şi Iisus, văzând credinţa lor Sau a celor ce l-au adus, că de multe ori pentru credinţa celor ce aduc face [Hristos] minuni, sau [le face acestea] şi pentru credinţa celui adus.

9,2c; A zis slăbănogului: îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!

Il numeşte „fiu”‘ sau ca pe cel ce este zidire a lui Dumnezeu, sau ca pe unul care a crezut. însă, arătând că slăbănogirea este mai mult din păcate, le dezleagă întâi pe acelea.

9,3-5: Dar unii dintre cărturari ziceau în sine: Acesta huleşte (4) Şi Iisus, ştiind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetaţi rele în inimile voastre (5) Căci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Scoală-te şi umblă?

Dintru aceasta, că le-a cunoscut gândurile, Se arată pe Sine [însuşi] că este Dumnezeu. Deci, îi mustră pe ei, zicând: „Voi Mă socotiţi pe Mine că sunt hulitor, fiindcă făgăduiesc iertarea păcatelor, care lucru mare este [şi minunat]. Şi socotiţi că fug de aceasta [tămăduirea trupului acestui om], ca să nu fiu vădit ca neputincios. Dar, Eu din tămăduirea trupului vă voi încredinţa şi de tămăduirea sufletului. Astfel, prin ceea ce este mai mic, însă pare mai greu se adevereşte şi iertarea păcatelor, care este cu adevărat [lucru] mare, însă vouă vi se pare mai lesnicioasă, fiindcă este nearătată [nevăzută]”.

9, 6-8: Dar, ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta. (7) Şi sculându-se, s-a dus la casa sa (8) Iar mulţimile, văzând acestea, s-au spăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu. Cel Care dă oamenilor asemenea putere a poruncit să-şi poarte patul, ca să nu pară că este nălucire. încă şi pentru ca să vadă noroadele minunea, cei care ll socoteau pe El ca pe un om simplu [şi nu ca pe un Dumnezeu adevărat].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>