IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”- Arhimandrit Chiril

69646_izvorul-tamaduiriiCuvant la Acatistul Buneivestiri a Maicii Domnului

Iubiti frati si surori, oarecand o femeie, incantata de minunata invatatura a Mantuitorului Hristos, ridicand glasul, a grait:

Fericit este pantecele care Te-a pur­tat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt (Luca 11, 27).

In aceste putine cuvinte sunt exprimate acea maretie si acea slava a Maicii Domnului, pe care i le ofera toata lumea, vazuta si nevazuta, pentru dragostea si mila ei fata de omenirea cea chinuita.

Prilej de bucurie este pentru inima crestina sa-si aminteasca totdeauna de aceasta dragoste si mila a Preasfintei-Nascatoare de Dumnezeu, dar, mai ales pentru noi, vietuitorii si vizitatorii acestei sfinte ma­nastiri, care s-a invrednicit de minunata cercetare a Maicii Domnului, si peste care ea a fagaduit ca-si va intinde fara incetare dumnezeiescul ei Acoperamant.

Biserica dreptslavitoare a lui Hristos cinsteste mai presus de toate fapturile ceresti si pamantesti pe cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de ase­manare decat Serafimii, pe Preasfanta, Preacurata, Preabinecuvantata, Slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria. Dupa invata­tura Bisericii, ea este singura nadejde a credinciosilor, izbavirea tuturor celor ce alearga la ea, de necazuri si nenorociri, izvor al milei si zid nebiruit, mijlocire catre Ziditorul, nadejdea neschimbata a credinciosilor, Bucuria tuturor celor necajiti si Ocrotitoarea celor obijduiti.

Ea mijloceste fara incetare pentru noi in ruga­ciuni inaintea lui Dumnezeu. In fata ochilor ei zi de zi, noapte de noapte, ceas de ceas si clipa de clipa sta mul­timea oamenilor, dintre care unii sunt impresurati de hoardele nenumarate ale nevazutilor vrajmasi, ce cauta pieirea lor, altii sunt ingreunati de necazuri si ne­norociri nemasurate, iar altii sufera de neputinte si boli grele; si pe toti ii vede Preabinecuvantata Maica a lui Dumnezeu.

In iubirea ei Nemarginita pentru neamul omenesc, ea pune la inima fiecare lacrima, fiecare nenorocire si fiecare suspin, si Il roaga fara incetare pe dumnezeies­cul ei Fiu si Domn sa fie milostiv catre nedreptatile omenesti si sa-i izbaveasca pe robii Sai de tot raul.

Sfantul Dimitrie al Rostovului, scrie:

„Fiind Mijloci­toare intre Dumnezeu si pacatele noastre, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu nu da pacatelor noastre posibilitatea de a urca aproape inaintea lui Dumnezeu, si prin glasul rugaciunilor ei, savarsite pentru noi, res­pinge glasurile pacatelor noastre, ce striga impotriva noastra catre Dumnezeu”.

De aceea, nu exista niciun crestin adevarat care sa nu fi inaltat cu deplina incre­dere si dragoste rugaciunile sale catre Maica Domnului, si sa nu fi simtit ajutorul ei binecuvantat.

Iubiti frati si surori, Cuvantul lui Dumnezeu ne instiinteaza ca exista o lume a duhurilor rele, care cauta neincetat pieirea sufletelor omenesti. Sfantul Apostol Petru le spune crestinilor:

Fiti treji, prive­gheati! Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita (1 Petru 5, 8).

Unde, dar, sa se ascunda omul sarman si neputincios si sa-si gaseasca izbavirea de cursele acestor vrajmasi? Izbavirea aceasta o poate gasi crestinul numai sub Acoperamantul Maicii Domnului. In acatistul inchinat ei auzim urmatoarele cuvinte:

Bucura-te, ceea ce esti rana de mult plans a diavolilor; bucura-te, ceea ce ai lepadat din­tru dregatorie pe tiranul cel fara de omenie;bucura-te, ceea ce esti muncire pentru vrajmasii cei nevazuti; bucura-te, caderea diavolilor.

Cuvintele acestea ne incredinteaza ca Maica lui Dumnezeu izgoneste diavolii de la noi, ca numai numele ei pune duhurile rele pe fuga. Şi Sfanta Biserica a lui Hristos cunoaste o multime de cazuri, in care Preabinecuvantata Maica a lui Dumnezeu i-a iz­bavit pe oameni de vrajmasii cei nevazuti. In Proloage se povesteste despre un om cu numele Codrat, care era indracit. Odata diavolii l-au haituit prin pustiu timp de zece saptamani si, simtind ca piere de foame, isi as­tepta moartea. Dar, iata, intr-un moment de luminare a mintii s-a rugat Maicii Domnului si Preasfanta Fecioara i s-a aratat ea insasi in pustiu, i-a izgonit din el pe diavoli, l-a intarit, i-a aratat drumul inspre casa parin­tilor, iar el s-a facut intru totul sanatos; si multe alte exemple din acestea sunt.

Insa Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu nu iz­baveste numai de vrajmasii nevazuti; ea ii izbaveste pe oamenii dreptcredinciosi si de vrajmasii cei vazuti. In Alexandria vietuia un barbat cucernic, milostiv si iu­bitor de Hristos, care avea o sotie smerita si postitoare, si o fiica de sase ani. Odata a trebuit sa mearga pentru negot din Alexandria la Constantinopol, insa, cand a plecat, sotia lui l-a intrebat:

„Cui ne vei incredinta pe noi, domnul nostru, in lipsa ta?”

„Stapanei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu!” – a raspuns barbatul.

Şi, lasand in casa un singur slujitor, a plecat; insa vrajma­sul a tot binele, diavolul, i-a insuflat acestui slujitor gandul cel rau de a ucide pe sotia si fiica stapanului sau, de a-i prada averea si a fugi cu ea. Cu acest scop a luat un cutit si a pornit spre camera unde se aflau mama si fiica, insadoar s-a apropiat de usa camerei, unde ele se indeletniceau cu lucrul mainilor, ca indata a fost lovit de orbire si, nevazand nimic, nu se putea misca nici inainte, nici inapoi.

Chinuindu-se si negasind iesirea, a inceput sa strige si s-o cheme pe stapana sa, sa iasa la el si sa il ajute. Nebanuind intentia lui cea rea, stapana i-a ras­puns:

„Vino tu la noi”.

Atunci el a inceput s-o cheme pe fiica ei, insa mama nu a lasat-o nici pe fetita, sa mearga la el. In cele din urma, vazand ca planurile lui nu s-au implinit, intr-o pornire de rautate s-a lovit cu cutitul pe sine insusi si cu un urlet ingrozitor a cazut la pamant. Auzind zgomotul, vecinii au venit in fuga, a iesit si stapana, iar el, fiind inca viu, le-a povestit despre reaua sa intentie si nenorocirea ce i se intam­plase. Şi toti cei adunati au dat slava lui Dumnezeu si Preacuratei Maicii Lui, Care au pazit viata binecredinciosilor Lor robi. Iata, exemplul acesta ne invata si pe noi, dragii mei, sa alergam totdeauna la ajutorul si ocrotirea Maicii Domnului. Crestinii au avut si au si acum un obicei foarte bun de a-i incredinta pe cei ai casei lor ocrotirii si Acoperamantului Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cand ii trimit pe acestia de­parte in calatorii, sau, dimpotriva, cand se despart ei insisi de cei ai casei pentru anumite trebuinte.

Iubiti frati si surori, viata noastra pamanteasca este plina de necazuri si dureri. Nu in zadar este nu­mita atat de des valea plangerii si a tanguirii. Plangand se naste omul si in lumea cealalta pleaca cu multe sus­pine si chinuri. Astfel ca nimeni nu poate scapa in viata aceasta de lacrimi si necazuri; omul are parte aici de mai multe necazuri si nenorociri, decat de bucurii. Fiecare stie din experienta cum uneori amaraciunea vietii ii copleseste sufletul din toate partile, inima ii este chi­nuita de tristete si durere, si fara voie ii curg uneori la­crimi din ochi.

Greu ii este omului sa rabde nenorocirea si cade uneori in deznadejde, si sentimen­tul tristetii il stapaneste. Insa, dragii mei, cel mai im­portant este sa nu deznadajduiti, sa va imbarbatati!Cand va impresoara norii necazurilor astfel incat parca nicio iesire nu mai aveti din aceasta situatie, amintiti-va atunci ca aveti in ceruri o Maica, pe Imparateasa Cerurilor, care va vede, va aude si stie toate miscarile sufletului vostru. Chemati-o cu credinta si ea indata va veni la voi si va va izbavi de rele si nenorociri.

Sa ne rugam, asadar, ca ea sa ne auda pe toti si in ceasul acesta, si sa ne izbaveasca de tot necazul si ne­norocirea, sa ne curateasca de tot pacatul si patima, si sa ne invredniceasca de bucurie in vesnica Imparatie a Fiului ei, ca totdeauna cu dragoste sa-i strigam:

Bucura-te, atotbuna, grabnica ascultatoare, Ceea ce toate cererile noastre bine le implinesti!

Amin.

Arhimandrit Chiril (Pavlov), Lauda Maicii Domnului, Editura Egumenita, 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>