Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum – Tâlcuirea Sfântului Teofilact

Vindecarea-orbului-15Evanghelia de la Matei IX 27-35 

9, 27: Plecând Iisus de acolo, doi orbi se ţineau după El, strigând şi zicând: miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David.

Orbii, ca lui Dumnezeu îi ziceau „miluieşte-ne”, iar ca unui om îi ziceau „Fiule al lui David”. Că vestită era aceasta la iudei, anume că Mesia din sămânţa lui David va să vie.

 

9, 28: După ce a intrat în casă, au venit Ia el orbii şi Iisus i-a întrebat: Credeţi că pot să fac Eu aceasta Zis-au Lui: Da, Doamne!

Predica la Duminica a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum)- Sfantul Luca al Crimeei

Vindecarea-celor-doi-orbi“Inainte sa-i vindece pe cei doi orbi, cate il rugau pe Domnul de vindecare, El i-a intrebat: Credeti voi ca Eu pot sa fac aceasta? Ei au raspuns: Credem! Şi Domnul le-a spus atunci: Fie voua dupa credinta voastra!- si i-a vindecat.

 

Intotdeauna cand Domnul Iisus Hristos voia sa vindece pe cineva, mai intai intreba daca au credinta, si doar pe cei care credeau ii vindeca.

 

Este spus in Evanghelie ca atunci cand Domnul Iisus Hristos a venit in Nazaret, nu a putut savarsi acolo nici o minune, fiindca locuitorii orasului in care El a crescut, unde era cunoscut din copilarie, nu credeau ca este cu adevarat un mare facator de minuni.…

Predică la Sfîntul Prooroc Ilie Tesviteanul ( 20 iulie ) – Pr.Cleopa Ilie

sfantul_prooroc_ilie_by_leon_adama-d5cdjybIlie, în adevăr va veni şi va aşeza la loc toate (Matei 17, 11)Iubiţi credincioşi,    Astăzi Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare prăznuieşte pe sfîntul, slăvitul şi marele prooroc al lui Dumnezeu, Ilie Tesviteanul, pe marele rîvnitor al adevărului, pe mustrătorul împăraţilor celor fără de lege. Astăzi cinstim pe cel mai rîvnitor prooroc al Legii Vechi, pe învăţătorul poporului celui depărtat de Dumnezeu, pe pedepsitorul proorocilor mincinoşi, pe marele făcător de minuni Ilie, căruia stihiile i s-au supus şi s-a învrednicit să vorbească cu Dumnezeu pe muntele Horeb şi cu Iisus Hristos pe Tabor.…

Cuvânt de laudă la Sfântul Prooroc Ilie – de Sfântul Efrem Sirul

1-sf-prooroc-ilie-tesviteanul-36-1

Întru această zi, cuvânt de laudă a Sfântului Prooroc Ilie, al Preacuviosului şi de Dumnezeu Purtătorului, Părintelui nostru Efrem Sirul.

Linişte daţi-mi mie, plecaţi-vă auzurile voastre, ca să tâlcuiesc povestirea Sfântului, slăvitului Prooroc Ilie Tesviteanul, care a arătat râvnă fierbinte, sârguindu-se totdeauna, ca să-i înduplece pe toţi să se închine Unuia Dumnezeu. Căci, dacă a văzut poporul făcând multe nelegiuiri şi abătându-se de la Dumnezeu şi închinându-se idolilor, umplându-se de mânie şi ochiul râvnei, în sus, ţinându-l, săgetând cerul prin vorbire, a ajuns, prin cuvânt până la cer.…

Vindecarea slabanogului din Capernaum – Părintele Constantin Galeriu

144171_capernaum-slabanogIn numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.
Dreptmaritori crestini in Sfanta Biserica a Domnului nostru Iisus Hristos,

Ne impartasim acum, dupa cuviinta sfanta, din dumnezeiasca Evanghelie randuita de Sfintii Parinti pentru aceasta a VI-a Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant – a vindecarii slabanogului din Capernaum – asezare din vremea aceea, ale carei urme se vad pana in ziua de astazi, si chiar casa, asezamantul pamantesc unde adesea Mantuitorul salasluia.…

Vindecarea slăbănogului din Capernaum – Tâlcuirea Sfântului Teofilact

Jesus cures a person suffering from palsy. Mosaic (6th)9,1-2″: Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa. (2) Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat.Cetatea Lui numeşte Capernaumul, pentru că acolo locuia. Căci Betleemul L-a născut, Nazaretul L-a crescut, dar Capernaumul îl avea pururea [mereu] locuitor al său.

Iar acest slăbănog altul este, deosebit de cel de la Ioan, căci acela era la Scăldătoarea Oilor în Ierusalim  iar acesta în Capernaum Acela „nu avea om”, iar acesta este „purtat de patru oameni” – după cum zice Marcu  oameni care îl şi slobozesc prin acoperişul casei, lucru pe care (Evanghelistul] Matei nu-l spune.…

Predica la Duminica vindecarii slabanogului din Capernaum (Despre rugaciune) – SFANTUL LUCA AL CRIMEEI

Vindecarea-slabanogului-din-Capernaum-4„Povestind despre vindecarea slabanogului, Sfintii Evanghelisti Marcu si Luca spun ca atunci cand l-au adus pe acesta la Domnul, n-au putut sa intre in casa unde Se afla Hristos din cauza multimii poporului. Asa ca s-au urcat pe acoperis, au ridicat acolo patul cu slabanogul, au desfacut acoperisul si l-au coborat in fata Domnului.

Ce eveniment umitor, indraznet, cum nu s-a mai auzit!

Atunci cand desfaceau acoperisul, a cazut lut si praf peste capetele celor ce stateau in casa si peste capul Domnului Hristos.…

Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei – Tâlcuirea Sfântului Teofilact

Demonizat-118,28“: Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi    

La cei care se îndoiau în corabie – zicând „Cine este Acesta, că şi vânturile şi marea ascultă de El?” – vin dracii propovăduitori.

Iar dacă Marcu şi Luca zic că numai unul era cel ce avea legheonul [legiunea de draci], să înţelegi că, acela era unul dintre aceştia doi, poate cel mai vestit (Marcu 5, 1-2; Luca 8, 26-27).

CUVÂNT TEOLOGIC al părintelui Dumitru Stăniloae la duminica a V-a după Rusalii(Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei)

δαιμονιζομενοι1Gândurile pătimaşe – îndemn al diavolului la păcat

Este important să stăruim puţin asupra modului în care se stârnesc patimile în noi, pentru că aceasta ne va indica şi modul cum să ne opunem stârnirii lor. Precizăm că modul stârnirii este în esenţă acelaşi cu modul zămislirii patimilor. Atâta doar că zămislirea e mai grea decât stârnirea, neexistând încă patima în noi ca o fiară adormită ce are doar să se trezească.…

Vindecarea slugii sutaşului – Tâlcuirea Sfântului Teofilact

vindecarea-slugii-sutasului

8,5: Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L şi zicând.    

Nici acesta nu s-a suit în munte, ca să nu împiedice [curme] învăţătura şi este acelaşi sutaş despre care vorbeşte şi Luca (Luca 7,2-3). Iar dacă Luca spune că a trimis soli la Iisus, aceasta nu se împotriveşte lui Matei care zice că însuşi sutaşul a venit, căci se putea şi ca să fi trimis pe alţii înainte, iar după aceea, stăruind primejdia asupră-i, însuşi să fi venit şi să fi zis:

8, 6-7: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit.